Zpět na výběr šablon Použít šablonu
Užitečná pomůcka: Bezplatný kapesní přehled zdravotního pojištění v Evropě

Užitečná pomůcka: Bezplatný kapesní přehled zdravotního pojištění v Evropě

Jezdíte často po Evropě? Chystáte se pracovat v jiné zemi, případně vycestovat za zdravotní péčí? Ve všech těchto a mnoha dalších případech se vám může hodit nová mobilní aplikace CMU nabízející rozsáhlý přehled evropské zdravotní péče a pojištění.

Dozvíte se z ní vše o fungování jednotlivých zdravotních systémů, zjistíte rozsah nároku na péči v konkrétních situacích, s jakou spoluúčastí je třeba počítat a na koho se obrátit v případě nouze.

Aplikaci poskytuje zdarma Centrum mezistátních úhrad (CMU), styčný orgán České republiky pro oblast zdravotní péče, který působí v 35 zemích EU, EHP, ve Švýcarsku a smluvních státech (Černá Hora, Makedonie, Srbsko a Turecko).

Výhody mobilní aplikace CMU o evropské zdravotní péči oceníte jako:

  • turisté, studenti, vyslaní pracovníci,
  • pracující v jiném členském státě, než ve kterém jste pojištěni,
  • penzisté bydlící v jiném státě EU,
  • čeští pojištěnci cestující za zdravotní péčí.


Na jakou péči máte nárok u přechodného pobytu?

Ve státech EU, EHP a ve Švýcarsku musí mít čeští pojištěnci stejná práva jako místní, tzn. že platí i stejnou spoluúčast. Ve většině zemí hradí péči zdravotní pojišťovna, případně se o její proplacení u ambulantního ošetření žádá následně. Informace o úhradě nákladů a potřebné kontakty nabízí aplikace CMU v rubrice Státy EU. Popisek každé země začíná představením jejího zdravotního systému.

U přechodného pobytu předložíte lékaři veřejného zařízení Evropský průkaz zdravotního pojištění (příp. potvrzení, které ho dočasně nahrazuje). Máte nárok na nezbytnou péči, díky které se nemusíte vracet domů dříve. Ta zahrnuje i operační zákroky, péči o chronicky nemocné, těhotné, porod atd., nikoliv však plánované výkony a převoz do ČR.

Větší finanční jistotu v případě úrazu nebo náhlého onemocnění vám zajistí komerční cestovní pojištění, které kryje veškeré náklady na léčbu až do výše sjednaného pojistného plnění, zatímco Evropský průkaz zdravotního pojištění jen nutnou a neodkladnou zdravotní péči.

Při rozhodování o sjednání soukromého pojištění si položte tyto otázky:

  • Jaká je dostupnost veřejných zdravotnických zařízení v cílové zemi?
  • Jaká je tam výše spoluúčasti?
  • Je pro mě v případě onemocnění důležitá asistenční služba v českém jazyce?
  • Chci podstoupit případné nemocniční léčení v zahraničí, nebo mám zájem o co nejrychlejší převoz do ČR?


Praktický příklad použití aplikace

Dobrou orientaci v problematice evropské zdravotní péče a pojištění vám poskytne mobilní aplikace CMU. Například u Čechy hojně navštěvovaného Chorvatska čteme: V případě potřeby doporučujeme vyhledat „Dom zdravlja“ (zdravotní středisko), kde jsou všichni lékaři včetně stomatologů smluvní. Aplikace dále nabízí kontaktní internetové stránky: www.hzzo.hr/hr (Najbliža zdravstvena služba ili ljekarna). A stačí sjet trochu níže a hned se dozvíte i spoluúčast, např. návštěva praktického lékaře stojí 10 HRK, specialisty 25 HRK, nemocniční péče 100 HRK za den. Pokud tedy cestujete jen s Evropským průkazem zdravotního pojištění, připravte si dostatečnou hotovost.

Spoluúčasti a dalších nadměrných výdajů vás ušetří komerční cestovní pojištění, které zahrnuje i transport zraněných klientů zpět domů. Před sjednáním pojištění si pozorně přečtěte smluvní podmínky a ujistěte se, že kryjí i zvláštní rizika vašeho pobytu v zahraničí, např. úrazy při potápění, vodním lyžování a dalších sportech. Smluvní cestovní pojištění stojí obvykle několik desítek korun denně a odborníci ho doporučují při každém výjezdu za hranice. Případně lze využít zvýhodněnou celoroční cestovní pojistku.

Autor: Petr Dvořáček a partneři

Toto je vzorový text, který si upravte podle sebe. Název si můžete změnit (například na "O nás") v administraci. Je to místo, na kterém budete získávat důvěru vašich zákazníků, a tak vám přinášíme pár tipů, jak tento text sepsat.

Na začátek textu dejte svůj příběh. Jak jste začínali nebo co vás k tomu přivedlo. Můžete zmínit roli vašich předchůdců - to v případě, že jste třeba…